Finans Terimler Sözlüğü

TVL Nedir

TVL ya da diğer ifadeyle Kilitli Toplam Değer, DeFi protokollerinde bulunan tüm varlıkların toplam değeridir. Protokolde yer alan; borç verme, likidite havuzları ve staking gibi uygulamalarda bulunan kilitli kripto varlıkların değerini ifade eder. DeFi projelerinin değerlendirilebilmesi için bir ölçüt olan protokol genel sağlığın yararlı bir ölçüsünü oluşturur.

Sistem altında yer alan toplam arzın ortaya çıkarılması için bir protokol dahilinde halihazırda stake edilen tüm paraların sayılması TVL’dir. Sistem içerisinde kilitli sermaye bu arza karşılık gelir. Platformdaki yatırımcıların protokole takılmasıyla elde edilen potansiyel karı ve geliri yansıtır. TVL’nin protokol kullanım alanlarından biri ise TVL oranının belirlenmesidir. Bu oran, yatırımcılar için varlığın değerinin düşük ya da yüksek olduğunu gösterir.

TVL Hesabı Nasıl Yapılır?

TVL (Kilitli Toplam Değer) hesabı, kripto varlıkların dolar üzerinden değerinin toplanmasıdır. Bir diğer deyişle, DeFi protokolünde var olan tüm kripto varlıkların piyasa değerleri bakımından toplamı TVL’yi ifade eder. Bu hesaplama sürecinde her kripto paranın birim fiyatı işleme alınır. Burada önemli olan her bir varlığın dolar cinsinden hesaplanmasıdır.

TVL hesaplanmasında dikkate alınanlar şu şekildedir:

  • Borç olarak verilen kripto paralar
  • Likidite havuzunda yer alanlar
  • Staking’de yer alanlar

Bu unsurlar protokolde likiditenin sahip olduğu değer, varlıkların toplamının değeri ve yatırımcıların güvenini gösteren bir ölçüttür. Yapılan hesaplama işlemi otomatik olarak gerçekleşir. Bu hesaplar DeFi’nin analitik platformları üzerinden erişime açıktır. Yatırımcıların bu hesabı manuel olarak yapmalarına gerek yoktur. TVL hesabının yapılış şeklini bilen yatırımcılar için bu durum, DeFi projelerini karşılaştırma ve değerlendirme açısından avantaj oluşturur.

TVL DeFi ile Nasıl İlişkilidir?

TVL’yi tam olarak anlayabilmek için DeFi platformuyla ilişkisinin bilinmesi önemlidir. DeFi’de yer alan TVL, bir projede yatırımcıların güvenini tespit etme ve likidite sağlanması için kullanılır. TVL’nin yüksek olması; güven ölçütünün yüksek olması ve kullanıcı tabanının büyük olmasını ifade eder.

DeFi sistemini ve merkezi olmayan protokolleri değerlendirmenin bir yolu olarak bu konsept geliştirilmiştir. Bunun için TVL, kullanıcıların önemli yatırım kararları alabilmeleri ve piyasayı anlamaları için yeni bir yol sunar. Genel olarak TVL, DeFi protokollerinin potansiyelini ve sağlığını ölçebilmek için kullanılır.

Protokolde yer alan bir varlıkların ilişkili değerlerinin analizi yapılarak DeFi platformundaki çeşitli sektörlere olan ilgi ölçülebilir. Gelecekteki potansiyel getiriler dikkate alınmadan, mevcut durumda protokole yatırılan tüm kripto varlıkların değeri TVL tarafından ortaya konulur.

TVL DeFi Projelerinde Hangi Alanlarda Kullanılır?

Merkezi olmayan finans uygulamalarının temeli TVL ölçümüyle oluşturulur. Ölçümde kullanılan veriler 5 farklı şekilde elde edilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Lending (Ödünç Verme)
  • Decentralized Exchanges (Merkeziyetsiz Borsalar)
  • Derivates (Vadeli İşlemler)
  • Payments (Ödemeler)
  • Assets (Varlıklar)

Bu veriler kullanılarak DeFi projelerinde kullanılır.

Ahmet Aslan

Kripto varlıkların yükselişini izlemeye ve analiz etmeye adanmış bir haberci. Blockchain teknolojisi ve dijital varlıklar hakkında derin bir bilgiye sahiptir ve bu alandaki önemli gelişmeleri okuyucularına aktarmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu