Finans Terimler Sözlüğü

Token Nedir

Token teknik anlamda kripto varlık ya da kripto para ile aynıdır. Coin ve token aynı bağlamda değerlendirilse de ikisi de kripto paradır. Bu iki farklı para türü zaman içerisinde spesifik anlam kazanmıştır. Teknik bakımdan token olan Ethereum ve Bitcoin öcelikli olmak üzere tüm kripto para birimleri token kavramını ifade eder.

Dijital varlıklar para blok zinciriyle çalışır. Merkezsiz finans işlemlerinde token bu varlıkları tanımlamada kullanılır. Merkezsiz takas işlemlerini uygulanabilir duruma getirmesinden sanal gayrimenkulleri satmaya kadar pek çok potansiyele sahiptir. Aynı zamanda saklanma ve takas edilebilme bakımından kripto parayla aynıdır.

Oluşturuldukları platformlar tarafından tokenler ile sağlanan tüm imkanlardan yararlanılabilir. Transfer yapılabilen bu dijital mülklerin üretim amacı; yaratıldıkları platformun kalitesini artırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Bir hizmeti ya da ürünü temsil edebildiği gibi kişi bazlı bile değerlendirilebilir. Örneğin teknoloji ya da tekstil firması ya da bir elbise bile token olabilir. Bunlar hizmet ya da ürüne dönüştürülebilir.

En Bilinen Token Örnekleri Nelerdir?

En yüksek piyasa değerine sahi olmasıyla bilinen Tether, en çok bilinen tokenlar arasında yer alır. ABD dolarına endekslenen bir stablecoindir. Blok zinciri olarak Bitcoin ve Ethereum’da yer alır. Diğerleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Decentraland (MANA)
  • Chainlink (LINK)
  • The Sandbox (SAND)
  • Compound (COMP)

Yukarıdaki tokenler en bilinenler arasında yer alır. Farklı çeşitteki türlere örnek olarak metaverse, fan, NFT ve DeFi tokenleri sayılabilir.

İşlevlerine Göre Tokenler Nelerdir?

İşlevlerine göre tokenlar dört grupta ele alınabilir. Bunlar şu şekildedir:

  1. Utility: Hizmet etme amacıyla üretilen token türüdür.
  2. Credit: Girişimci ve yatırımcı arasında köprü işlevi gören tokenlar, kredi vermek amacıyla yaratılmıştır. Girişimcilerin yatırımcılardan borç alabilmesini kolaylaştırma işlevine sahiptir.
  3. Governance: Yönetişim tokenı olarak adlandırılan bu kategoride sahibine bir projenin yönetişimi ya da hizmette söz sahibi olmasını sağlar.
  4. Equity: Hisse senetlerindeki halka arz ile benzerlik gösteren tokenlar yatırımcılara ilk aşamada destek, ileriki süreçlerde ayrıcalık kazandırır.

Kripto varlıklardan biri olan tokenlar coinlerden farklı şekillerde yaratılarak farklı alanlarda kullanılır.

Coin ile Token Arasındaki Fark Nedir?

Tokenlar mevcut durumdaki blok zinciri kullanarak elde edilirken, coinler şifreleme tekniğinden yararlanarak elde edilir. Bu temel farka ek olarak coin zaman içerisinde değer kazanan bir dijital parayken token, bir sembol olarak sözleşmeyi temsil eder.

Token türleri ödeme yöntemi olarak görülen farklı projeler aracılığıyla yaratılan dijital varlıklarken, coin çeşitlerinde yapılan işlemlerin her birinde farklı blok zinciri kullanılır. Dijital para olan coin oluşturmak zordur fakat tokenda blok zinciri kullanıldığı için kolaydır. Token dijital varlık, coin dijital paradır. Token ile hizmet ya da ürün, coin ile kripto para satın alabilirsiniz.

Erkan Koşar

Kripto para dünyasının önde gelen haber yazarıdır. Sektördeki güncel gelişmeleri özgün ve etkili bir şekilde aktararak okuyucuların bilinçlenmesine katkı sağlar. Alanında uzman ve yeniliklere açık bir haberci olarak, kripto para piyasasının nabzını titizlikle takip eder ve objektif bir perspektifle paylaşır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu